Presenten al·legacions en contra de l’ampliació d’una de les pedreres de l’Arboç

0
160

La plataforma civil CAPEC ha presentat al·legacions en contra de la sol·licitud que l’empresa Omaya ha fet per ampliar la pedrera d’extracció de carbonat de calci Maria Teresa número 4.094 del municipi de l’Arboç i demanar la paralització del projecte. Ho ha fet amb el suport de SOS Penedès i del Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN).

Destrucció del paisatge i soroll

CAPEC es va constituir el mes de març per veïns i veïnes de Rocallisa, Valldemar, Montmar, les Brises, Calafell Park i Mas Romeu, així com de Clariana, la resta de municipis de Calafell i Castellet i la Gornal, juntament amb la Xarxa Vendrellenca, l’Associació per la Protecció i la defensa de la Natura de Calafell (ECOAN) i l’Associació de Veïns de Segur i Urbanitzacions.

La plataforma ha expressat el seu desacord amb la sol·licitud del permís d’ampliació, ja que, segons denuncien, “destruirà la flora i la fauna del bosc i generarà encara més molèsties al veïnat de la zona”. És per això que han presentat davant la Direcció General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera diverses al·legacions. CAPEC denuncia que els veïns i les veïnes de les urbanitzacions de la zona, així com a part dels pobles de Bellvei i la Gornal, pateixen els sorolls, les vibracions i la pols en suspensió provocats per les pedreres instal·lades entre Castellet i la Gornal i l’Arboç i que es veuran agreujades amb l’ampliació sol·licitada, “l’expansió de la qual està prevista en direcció cap al poble de la Gornal i, que donades les exagerades proporcions de les quadrícules mineres concedides a les dues grans empreses extractives, es podrien incrementar de manera alarmant”. A més, denuncien que no s’ha tingut en compte el Pla Territorial Parcial qualifica la zona com de protecció especial, ni tampoc la proximitat amb la Xarxa Natura 2000 ni amb el Parc del Foix. Tampoc s’han tingut en compte, diuen, les barraques de pedra seca que hi ha a la zona i que estan catalogades per l’Observatori del Paisatge.

Finalment, insisteixen a constatar l’incompliment per part de les empreses extractives (Omya Clariana SL i Reverté SA) de la restitució del paisatge a la qual estan sotmeses per llei, “fent la impressió que l’administració, tant els ajuntaments de l’Arboç i el de Castellet i la Gornal, com la Generalitat, no hi actuen i es posicionen així a favor dels interessos de les empreses, deixant indefensos els veïns”.

FER UN COMENTARI