L’Agènca Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’alerta per sequera a 14 municipis de l’Anoia i un de l’Alt Penedès que s’abasteixen de l’aqüífer de Carme Capellades. Segons informa l’ACA a través d’un comunicat, degut a la manca de pluges dels darreres mesos, l’aqüífer fa unes setmanes que està per sota dels 323 metres sobre el nivell del mar.

Tot i que no és la cota més baixa a la qual ha arribat –al 2017 va estar a un nivell de 317 metres–, l’ACA ha volgut anticipar-se i fixar mesures per alentir el descens de reserves. En aquest sentit, tots els municipis afectats han de complir algunes restriccions, com ara limitar el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir les fonts ornamentals, la neteja de carrers o la limitació en omplir piscines. A més, també es limita el consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

En total són 15 els municipis afectats per aquesta mesura, 14 de la comarca de l’Anoia i un de l’Alt Penedès. Es tracta de Vilanova del Camí, Vallbona d’Anoia, la Torre de Claramunt, Santa Maria de Miralles, Santa Margarida de Montbui, la Pobla de Claramunt, Orpí, Òdena, la Llacuna, Jorba, Igualada, Carme, Capellades, Cabrera d’Anoia i Mediona, a l’Alt Penedès.

Aportacions des de la xarxa Ter-Llobregat

La sortida de l’estat d’alerta es produiria quan l’aqüífer se situés al voltant dels 330 metres. Mentre duri la situació d’Alerta, però, els municipis que disposen d’una connexió a aquest sistema hauran de reduir les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua de la xarxa Ter Llobregat.

FER UN COMENTARI