ACN. Els municipis que no disposen de policia local es troben amb dificultats per poder fer un control efectiu del confinament i alhora mantenir a ratlla els delinqüents que aprofiten l’estat d’alarma per actuar. Per això, Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès han contractat una empresa de vigilància privada que cada dia patrulla per ambdós municipis. L’objectiu del servei és controlar els espais i equipaments de propietat municipal, però durant l’estat d’alarma també s’aprofiten les rondes en vehicle per dissuadir i informar aquells ciutadans que incompleixen la normativa. Els agents de seguretat privada no tenen capacitat sancionadora i, per tant, si la situació ho requereix han d’avisar els Mossos d’Esquadra.

Aquests ajuntaments penedesencs ja havien recorregut en el passat a la vigilància privada per combatre actes vandàlics i incívics, sobretot durant les nits d’estiu. Enguany, l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys va contractar el servei al febrer davant “d’algunes situacions nocturnes durant el cap de setmana, amb gent jove que alterava el silenci i la tranquil·litat dels veïns”, segons assenyala l’alcalde, Joan Ignasi López. Les patrulles van funcionar, però va arribar la pandèmia del coronavirus. Sense gent als carrers, es va acordar traslladar el servei a un parell de dies laborables i al cap de setmana.

Mentrestant, a Banyeres del Penedès els Mossos van enxampar un grup de quatre joves que se saltaven el confinament en un nucli d’aquest municipi veí. Aleshores, l’alcalde, Amadeu Benach, va proposar compartir el servei al seu homòleg de Sant Jaume dels Domenys.

“El que fem és vigilar les nostres propietats i, entre propietat i propietat, si veuen algú que no està complint la normativa aquest grup de seguretat s’encarrega de trucar als Mossos d’Esquadra, que van molt saturats amb aquesta qüestió”, resumeix Benach. Segons l’alcalde de Banyeres, la funció dels vigilants té un efecte dissuasiu, especialment ara que les mesures de confinament s’han suavitzat.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Jaume, Joan Ignasi López, diu que estan molt satisfets amb el servei i que el fet de compartir-lo els ha permès traçar rondes de vigilància d’unes quatre o cinc hores, de dilluns a diumenge. “Això, juntament amb el bon comportament de la gent, la dispersió dels nuclis i la poca densitat de població, s’ha traduït en una molt baixa incidència d’infectats per covid-19”, valora el batlle.

Joan Ignasi López subratlla que a Sant Jaume tenen la complexitat afegida de comptar amb diversos nuclis arreu del terme. “Els mossos fan alguna ronda, però els és pràcticament impossible amb el número d’efectius que tenen fer unes rondes que siguin efectives. Per això, vigilant les propietats de l’Ajuntament i anant d’una a una altra, els vigilants privats poden donar tranquil·litat a la població i ajudar a complir el confinament”, explica el batlle.

FER UN COMENTARI