Demà dimecres a la mitjanit acaba el període per presentar al·legacions a la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística de Gelida dins l’àmbit del Pla Parcial de Can Juncoses de Gelida, el qual va ser aprovat en ple el passat mes de desembre com a pas previ i imprescindible per la instal·lació de l’agroparc que Ametller Origen preveu instal·lar al municipi. La plataforma Stop Agroparc ha anunciat avui en roda de premsa que presentarà 14 al·legacions a la modificació aprovada per l’Ajuntament i que les fa extensives a tota la ciutadania i entitats perquè s’hi puguin sumar. “Preveiem que es presentin milers d’al·legacions”, indicava Noemí Vilaseca, de la plataforma.

L’advocat d’Stop Agroparc, Albert Calduch alertava que “s’està planificant una autèntica transformació de l’espai, no només de Can Juncoses sinó de tot entorn, afectant unes 322 ha aproximadament”. El lletrat subratllava que de les catorze al·legacions que ha presentat la plataforma n’hi ha dues que, al seu entendre, són determinants: la que fa referència a l’amenaça que el projecte suposarà per l’hàbitat i la supervivència de l’àliga cuabarrada i la que ateny al trencament del corredor biològic entre dues zones protegides.

Calduch es mostrava convençut que l’empresa agroalimentària no ho tindrà fàcil per tirar endavant la iniciativa: “Després d’estudiar el projecte, hem localitzat bastants arguments per oposar-nos-hi. He guanyat casos amb menys del que he vist a l’agroparc. Sabem que estem lluitant contra una gran empresa, però en dret l’important no és contra qui lluites, si no quanta raó tens i l’existència d’una espècie amb perill d’extinció ha parat aquest tipus d’activitats”, concloïa.

Des de la plataforma opositora al complex s’insisteix que el debat no és contra el promotor, sinó contra la idea de negoci: “Ametller Origen no ve a Gelida a fer un showroom de la seva activitat, ve a fer negoci. I com a mostra només cal fixar-se en la planta d’hidrogen que preveu construir i que produirà energia no només per al projecte, sinó també per vendre-la”, indiquen.

Stop Agroparc denuncia que el projecte que vol impulsar el grup Ametller transformarà un espai que té uns valors únics al territori i es mostren convençuts que suposarà la desaparició de l’àliga cua barrada, una espècie en perill d’extinció. Clamen contra la iniciativa que, asseguren, transformarà un espai agrícola en un complex agrícola industrial: “La superfície de sòl industrial estrictament es dobla i la resta es transforma radicalment amb 21 ha d’hivernacles de fins a 9 metres d’alçada, 15 ha més de plaques solars, granges, un hotel, plantes d’energia, de compostatge, una depuradora d’aigua, el trànsit diari de 200 vehicles pesants i 3.800 cotxes…”,

Des de la plataforma cívica i ecologista demanen a l’Ajuntament de Gelida que desestimi el projecte a través d’una resolució expressa i que tingui en compte les al·legacions dels veïns. I si això no passa, adverteixen, estan disposats a lluitar fins al final: “Nosaltres hem fet al·legacions per decantar la decisió pública, li tocarà ara al consistori decidir si aplica la llei, com ho fa i amb quins arguments. Ara bé, faci el que faci, no serà definitiu i tinc instruccions d’arribar fins al final”, anunciava l’advocat Calduch.

 

 

FER UN COMENTARI