Totes aquelles famílies que es plantegen en un futur pròxim endinsar-se en l’aventura de tenir canalla, també les que ja han començat el compte enrere, les que han estrenat recentment la condició de mares/pares i les que tenen mainada de fins a un màxim de quatre anys, tenen del 31 de maig al 2 de juny una cita ineludible a Vilanova, l’ExpoNadó. Serà tot just la quarta edició d’un esdeveniment que amb tan poc temps s’ha convertit ja en un dels màxims referents a Catalunya dels certàmens dedicats a les edats més menudes.

7. Al cor de la ciutat de Vilanova

Al llarg de tot el cap de setmana s’oferiran a la rambla Principal, entre la plaça de les Neus i el carrer de l’Havana, un gran nombre de tallers, conferències, xerrades i moltes altres activitats destinades al gaudi de tota la família. Perquè l’objectiu d’ExpoNadó és oferir el màxim d’activitats perquè grans i petits trobin els seus espais, puguin jugar, passejar, informar-se i comprar en les nombroses parades (més de 60) que hi haurà al llarg de tot l’espai. Amb el doble valor afegit que es fa al centre de la ciutat i que totes les activitats seran d’accés gratuït.

6. En horari ininterromput

Com dèiem, la fira durarà tres dies, i una de les seves idiosincràsies és que es fa en horari ininterromput: estarà oberta el divendres, de 5 de la tarda a 8 del vespre; el dissabte, de 10 del matí a 9 del vespre; i el diumenge, de 10 del matí a 8 del vespre. El motiu pel qual les parades no tancaran al migdia és, segons l’organització, per respecte a les persones que hi acudeixen procedents d’altres comarques, que són moltes.

5. Parades, zona de jocs i espai per a xerrades

La fira ExpoNadó ocuparà al voltant de 7.000 m2 a l’aire lliure, al bell mig de Vilanova. Es repartirà en tres espais, que estaran a tocar entre ells. L’espai principal serà, un any més, la rambla Principal, on hi haurà la seixantena llarga d’empreses expositores d’arreu del territori català, i fins i tot algunes de fora, que oferiran els seus serveis i productes a preus molt especials, i que mostraran al públic les novetats del sector.

A la gran zona de jocs Ametller Origen de 500 m2, al tram alt de la rambla, es podrà trobar un gran nombre d’activitats, com ara un taller de pintura creativa sota la tutela del reconegut artista vilanoví Lluís Amarè; també hi haurà una zona d’inflables (per a infants de com a màxim 1,20 metres d’alçada), jocs de fusta, el racó del conte, una representació interactiva amb motius de la festa major de Vilanova i un altre espai amb jocs per a nadons de la marca FisherPrice. Tot pensat per a nens i nenes d’entre zero i quatre anys.

En tercer lloc hi haurà l’escenari de xerrades, a la plaça de les Neus, on s’impartiran multitud de conferències impartides per reconeguts ponents, com l’infermer pediàtric Armando Bastida, la pediatra vilanovina Gemma Morera, l’especialista en lactància materna Rosa Sorribas o responsables de l’Associació de Celíacs de Catalunya, entre altres (vegeu-ne la relació completa i els horaris a la pàgina següent). Aquestes són les activitats:

Dissabte 1 de juny

10.45 h. Xerrada ”Alimentació complementària i baby-led weaning”,
a càrrec d’Armando Bastida

12 h. Conta contes “L’aventura de la Martina i els herois saludables”

12.45 h. Xerrada “Alimentació saludable, característiques, dificultats i consells per a tu i el teu bebè”, a càrrec de l’Associació de Celíacs de Catalunya

16.45 h. Xerrada “Com educar i no morir en l’intent”, de la mà d’Armando Bastida

18 h. Conta contes en anglès

18.30 h. Xerrada “Com aconseguir l’èxit a la lactància”, a càrrec de Rosa Sorribas

19.30 h. Espectacle d’animació infantil amb personatges animats

Diumenge 2 de juny

10.45 h. Xerrada “Part respectat i acompanyament en les primeres hores de vida”, a càrrec de l’equip d’atenció materno-infantil de l’hospital Sant Camil

11.45 h. Xerrada “Alimentació saludable, característiques, dificultats i consells per a tu i el teu bebè”, per l’Associació de Celíacs de Catalunya

12.35 h. Xerrada “La criança en braços: com fer la vida més fàcil i divertida”, amb Rosa Sorribas

16.15 h. Xerrada “La preparació al part”, amb Núria Pérez

17 h. Xerrada “Consells per al teu nadó, com a mare i pediatra. Parlarem de les vacunes, ennuegaments, la febre i altres temes importants”, amb Gemma Morera

18 h. Conta contes “L’aventura de la Martina i els herois saludables”

18.45 h. Festa de cloenda amb espectacle d’animació infantil
i personatges animats

4. Estrena d’una app

Una de les novetats d’aquest quart ExpoNadó serà l’estrena d’una aplicació molt didàctica per a telèfon mòbil (enguany només per a Android), que es va presentar dimarts d’aquesta setmana a l’Illa Diagonal de Barcelona, en la qual es pot trobar tota la informació relacionada amb la fira: expositors, ponències, tallers, un plànol de Vilanova, etc., i que també permet participar en els sortejos que s’hi faran.

A més, mitjançant l’app es pot descarregar un formulari que dona dret a anar a l’estand d’informació de la fira i demanar el “Welcome pack” o bossa de regal. En total hi haurà a disposició de les famílies 2.500 bosses amb diferents productes de regal. També des del punt d’informació es distribuirà la revista de la fira, que igualment recollirà en format paper tota la informació útil de l’ExpoNadó.

Val a dir que la fira vilanovina, dedicada a bebès, dones embarassades i famílies amb infants de zero a quatre anys, s’ha caracteritzat des del primer moment per la seva presència a les xarxes socials. I no només durant els dies de la fira. Al llarg de tot l’any s’organitzen sortejos i es van penjant continguts informatius relacionats amb el sector. Això ha fet que el seu facebook tingui 40.000 seguidors i l’instagram, vora 10.000.

3. Zona d’aparcament

Atès que cada any són moltes les famílies de fora de Vilanova que assisteixen a la fira, enguany s’habilitarà una zona d’estacionament provisional i vigilada, a cinc minuts de la fira. Serà en un descampat que hi ha a tocar del carrer de la Boia, just al costat de la via del tren, en el qual es podrà deixar el vehicle durant tot el dia, entre les 10 del matí i les 10 del vespre, per un preu fix de cinc euros.

2. Dues ponències amb Armando Bastida

Un dels reclams de la fira ExpoNadó serà la presència de l’infermer pediàtric Armando Bastida, que dissabte al matí oferirà a l’escenari de la plaça de les Neus una xerrada sobre alimentació complementària i “blw”, i a la tarda una altra sobre criança.

Armando Bastida és un fix de cada any a la fira ExpoNadó, que omple auditoris en les seves conferències, ja que és un gran comunicador en temes relacionats amb la primera infància. Treballa al Consorci Sanitari de Terrassa, és director del web “Criar con sentido común”; té milers de seguidors a les xarxes socials i ha publicat llibres com Sana, sanita. Diario de un infermero de pediatría (Ed. Grijalbo, 2019) i Soy papá. Cómo criar a tus hijos con sentido común – Volumen I (Ed. OB Stare, 2017).

1. Som l’única fira de Vilanova que s’ha projectat a fora

Mayra Adell, directora d’ExpoNadó

Quina és la gènesi de la fira ExpoNadó?

Quan em vaig quedar embarassada, vam començar a visitar fires del sector i no n’hi havia cap que ens acabés d’agradar perquè totes estaven molt orientades a vendre, a captar dades de clients, etc. Aleshores vam saber que concedirien a Vilanova la certificació
de “Destinació Turística Familiar”, i vam pensar de fer alguna activitat que hi estigués en consonància. En una rambla com la de Vilanova, que és cap de comarca, on ve tanta gent…, per què no fer una activitat per a les famílies, una fira amb el que trobem
a faltar a les altres fires?

Què és el que trobàveu a faltar?

Volíem una fira integrada a la vida de la ciutat, més amigable. Que no vinguessin només botigues de puericultura a presentar les novetats del sector i a vendre a preus de promoció, sinó que s’hi pogués viure una experiència en família durant tot el cap de setmana: amb música, amb espectacles d’animació, amb xerrades, conta-contes, jocs de fusta, inflables, tallers de creativitat… En definitiva, que la gent digui “Vinc a Vilanova i hi passo tot el cap de setmana”.

En tan sols tres anys l’ExpoNadó s’ha fet un lloc important en el sector.

Avui és la fira del sector, a l’aire lliure i gratuïta, més important de tot Catalunya. L’any passat hi van passar unes 50.000 persones i es va estimar que va tenir un impacte econòmic de més d’un milió i mig d’euros a la ciutat. Perquè a més de ser la fira de referència del sector, estem al cor de la Vilanova i dinamitza econòmicament la ciutat. Es pot anar a la fira i també conèixer la gastronomia, els museus, la platja, els edificis més emblemàtics…

Quina mena d’expositors s’hi pot trobar?

Hi venen més de 60 expositors, amb un ampli ventall de productes i serveis per a nadons, embarassades i noves famílies. Ens fa molta il·lusió que la fira ha tingut molt bona acollida entre les grans marques: el 90% dels que van venir en l’edició anterior repeteixen. A més, donem cabuda al comerç de la zona ja que el 80% de les empreses del sector al Garraf són presents a la fira. I a més a més, tenim una trentena d’expositors handmade, que formen part del valor de la marca ExpoNadó, que fan coses especials, delicades, molt boniques, personalitzades, que no es troben al mercat, a preus continguts, que només trobes on-line. Hi ha gent que ve a la fira només per conèixer la persona a qui compra allò que li agrada tant.

Quina és la procedència del públic?

Un percentatge molt alt de visitants és del Garraf i de les comarques del voltant, però també ve gent de Lleida, Vic, Girona i les terres de l’Ebre. Vilanova, per la seva cèntrica situació geogràfica, té la possibilitat de rebre visitants de quasi tot Catalunya. I com que tot és gratuït, a l’aire lliure, amb unes activitats dissabte i unes altres diumenge, la gent s’ho pren com unes mini-vacances.

En quatre anys no ha parat de créixer.
On és el límit?

Estem al 100% de la fira i no volem créixer més en espais. Ho volem fer en oci, en formació, en entreteniment, en serveis, però no en oferta comercial. L’any passat vam exportar l’ExpoNadó a Sabadell, amb moltíssima acceptació, fa un mes i mig vam fer-lo
a Tarragona, i ens agradaria fer-lo Girona i Palma de Mallorca. Som l’única fira de Vilanova que s’ha projectat a fora.

FER UN COMENTARI