Unes obres a Cal Castlà de la Granada destapen les restes d’un celler del segle XIV

0
784
La família Cuscó ha preservat el celler, que es pot veure protegit sota unes plaques de vidre. // LA FURA

La reforma va acabar fa tres anys, però el propietari ho ha explicat a La Fura per “fer valdre el patrimoni del poble”

“Quan tenia dotze anys, el meu pare va tapar aquestes restes perquè volia esplanar la zona”, recorda Ramon Cuscó, l’actual propietari de la Casa del Castlà, a la Granada. Uns anys després, el més jove de la nissaga va creure que era important recuperar el passat d’aquest edifici i va tornar a desenterrar allò que el seu pare va “sebollir” i que diversos historiadors han catalogat com un celler del segle XIV. És, de fet, quan la família Cuscó va arribar a la Granada, després que l’hereu es casés amb la pubilla de la família Tarré.

Documentat i verificat

Es va documentar i actualment es conserven les restes d’un celler medieval, amb dos cups, la finestra per on s’entrava el raïm i diversos elements estructurals per emmagatzemar el vi. “Tots els elements, com la casa, són de pedra, la qual cosa indicaria que el celler és, com a mínim, tan antic com l’edifici”, explica Cuscó.

Aquest gran casal es va construir entre els segles XIII i XIV, tot i que presenta algunes modificiacions posteriors. A l’exterior destaca el portal d’entrada adovellat i la finestra del pis principal, arquitravada amb brancals, ampits i llindes de pedra. A l’interior de l’edifici, com dèiem, destaquen alguns elements constructius, especialment al soterrani, on trobem arcs, voltes i els cups. Amb l’última reforma, ara fa tres anys, es va “museïtzar” aquest sector, construint un terra de vidre que permet contemplar les restes del celler des del pis principal.

Preguntat sobre el futur dels vestigis de Cal Castlà, Cuscó creu que ja han destapat totes les restes que hi havia. “Ara, les obres que hem fet permetran conservar les restes en bon estat. A més, com que l’edifici està fet sobre la penya, no caldrà fer cap més intervenció ni modificar-ne l’estructura”, afegeix el propietari del casal, que ho ha explicat a La Fura per fer valdre el patrimoni domèstic i de la Granada.

Avui en dia, Cal Castlà és la residència de la família, però també acull un espai rehabilitat com a casa rural a tocar de molta història: l’edifici és un museu viu que, a banda del celler de l’època medieval, ha conservat vestigis del poble, com l’antic rellotge de l’Ajuntament o un projector de cinema de carbó, que encara funciona, un forn de pedra, unes garjoles que utilitzava el castlà i racons que fan memòria dels estralls i el llegat de la Guerra Civil a la Granada i el que va suposar per a la família.

Tot aquest procés, així com la història de la família Cuscó, ha estat recollit en un llibre per l’historiador Ramon Benavente. Un llibre, han avançat, que es presentarà el mes d’octubre vinent al centre cívic de la Granada.

FER UN COMENTARI