Els alcaldes i alcaldesses de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Martorell, Mollet del Vallès, Granollers, Rubí, Mataró, Sabadell i Terrassa han constituït l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità en un acte celebrat aquest dimarts a Martorell. La nova entitat neix amb la voluntat de treballar per reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions i oferir una visió pròpia dels municipis de l’anomenada segona corona dins el desenvolupament tant de la Regió Metropolitana de Barcelona com del conjunt del territori.

L’Associació està oberta a la incorporació de nous membres i per ara no comptarà amb la presidència de cap municipi concret, sinó que totes les decisions es prendran de forma conjunta. S’hi poden sumar els municipis de més de 25.000 habitants, Consells Comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants, més de la meitat dels 5,7 habitants de la província de Barcelona i prop d’un 38% de la població de Catalunya, “unes xifres que obliguen a “tenir-lo en compte i a escoltar la seva veu”, ha indicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. En la mateixa línia, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha destacat que l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità neix amb l’objectiu que aquest territori, en ple debat del pla estratègic metropolità, pugui mirar “cara a cara” a Barcelona i deixar de ser el seu pati del darrere.

Tot i això, els batlles han volgut deixar clar que l’associació no neix per anar contra ningú i sí per sumar amb la resta de municipis de l’àrea metropolitana: “Reconeixem la capitalitat de Barcelona, però no volem que s’imposi perquè hi ha centralismes que són perillosos”, ha reblat l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull.

La declaració de constitució signada pels nou alcaldes posa les bases del que serà la tasca de la nova associació en aquells àmbits estratègics on cal centrar l’acció pública, especialment els aspectes de caire més territorial i supramunicipal, amb especial atenció a les qüestions amb component mediambiental. Els municipis signants reivindiquen tenir veu en el seguiment del Pla Territorial Metropolità així com també, entre altres qüestions, participar al màxim en el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, que interpel·la al conjunt de la Regió.

Entre la llista de mancances i reptes a la segona corona metropolitana, els batlles han destacat l’habitatge, la millora dels barris, la lluita contra el canvi climàtic i, principalment, el transport. Sobre aquesta qüestió, tots ells han reclamat apostar per un model transversal i no radial que millori les connexions, principalment les ferroviàries, per unir tots els municipis. És per això que han reclamat poder participar en el nou Pla de Rodalies i en el nou sistema de tarifació del transport públic amb la resta de municipis de l’AMB. Pel que fa a l’habitatge, l’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, ha insistit que serà un dels principals reptes als quals s’enfronta el país, especialment a les zones urbanes, a l’actualitat i en els pròxims anys: “Properament veurem com afecta l’aixecament de les barreres dels peatges en el traspàs de població entre municipis”, ha apuntat.

Durant les intervencions, els alcaldes han recordat que la corona metropolitana és un dels motors econòmics de Catalunya i que cal que la Generalitat i l’Estat potenciïn aquest territori per reforçar el seu “múscul productiu” i generar ocupació.

FER UN COMENTARI