Finalment, i després de les queixes reiterades del veïnat, l’Ajuntament de Vilanova contractarà un servei d’urgència de recollida d’escombraries per solucionar l’acumulació de brossa existent en diversos punts de la ciutat.  L’alcaldessa, Olga Arnau, ha promogut un decret per contractar de manera urgent aquest servei.

Des del consistori s’indica que “des de fa dies” s’ha detectat un empitjorament de la prestació del servei per part de l’empresa concessionària, Valoriza, amb incompliments de la freqüència de recollida generalitzats a tota la ciutat. “Hem detectat que hi havia menys servei del que s’hauria d’estar donant” explicava l’alcaldessa Olga Arnau, “ens vam posar en contacte amb l’empresa. Va ser quan vam ser coneixedors per part dels treballadors que les eines, la maquinària, els camions pateixen deficiències i, per tant, no podien sortir a fer les rutes i els serveis que estaven pautats. Hi ha hagut certa aturada”.

A les deficiències en la prestació del servei s’hi afegeix l’augment de població que es produeix a l’estiu a Vilanova i la Geltrú: “ara hi ha moltes més persones, molta més gent. Hi ha molta més generació de residus i, per tant, hem de fer un reforç perquè es treguin més sovint”, comentava l’alcaldessa.

Pendents de licitar el servei
L’empresa Valoriza presta el servei de recollida d’escombraries a Vilanova i la Geltrú des de l’any 2010 i des de 2018 el contracte es troba prorrogat forçosament, mentre no es faci efectiva una nova contractació. A l’hora d’impulsar un nou contracte, l’Ajuntament aposta per promoure el sistema de recollida porta a porta per anar cap a un model més eficient i complir les normatives de lluita contra l’emergència climàtica.

Actualment, s’està preparant el plec de condicions per aquesta nova contractació. De fet, a finals de l’any passat ja s’havia iniciat un procés de licitació per al servei d’escombraries, però es va aturar al mes de març per incorporar-hi els acords en defensa dels drets laborals dels treballadors, pactats durant la vaga que van protagonitzar per Carnaval.

Es preveu que la nova licitació del servei es porti aviat a aprovació del Ple municipal. La voluntat del govern de la ciutat és adjudicar el contracte en pocs mesos per posar en marxa el nou model de recollida de forma progressiva. Aquest nou model ha de garantir un increment del percentatge de reciclatge per assolir els estàndards marcats per la Unió Europa.

FER UN COMENTARI