Vilanova enceta la gira del projecte AINA per enregistrar veus en català aquest dissabte

0
162

Aquest dissabte, dia 14, Vilanova i la Geltrú serà el punt de partida de la gira territorial del projecte AINA, la iniciativa que busca enregistrar veus de totes les variants dialectals i accents de Catalunya.

El projecte té per objectiu poder instaurar la llengua catalana amb totes les seves variants i riquesa a la tecnologia, per tal de “fer possible que les màquines entenguin i parlin el català per evitar l’extinció digital de la llengua catalana”, segons apunten des de la Generalitat. Això es podria aplicar a traductors, assistents, sintentitzadors, classificadors de textos…

L’AINA és una iniciativa impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), que funciona a través de la plataforma Common Voice de Mozilla i que consisteix en la lectura en veu alta i enregistrament de diverses frases per part de persones voluntàries, que participen al projecte entrant a la pàgina web projecteaina.cat. De moment, s’ha aconseguit arribar a gairebé 1.200 hores noves gravades i 860.000 talls de veu nous enregistrats.

La gira

La nova fase del projecte, emmarcat en la campanya “La nostra llengua és la teva veu”, és una gira per totes les vegueries catalanes amb la participació del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, una autoritat local i una entitat de defensa de la llengua del territori. L’actriu Marta Bayarri conduirà els actes, que també comptaran amb una actuació musical a càrrec de Dave Zulueta, Maria Hein o Sara Roy.

A més, la gira desplaça una furgoneta vinilada amb la gràfica de la campanya i habilitada com a punt itinerant de recol·lecció de veus del projecte AINA, on la ciutadania dels territoris visitats podrà enregistrar les seves veus.

Vilanova i la Geltrú acollirà la primera parada a la plaça de la Vila, i seguidament serà el torn de Manresa, com a representant de la vegueria de la Catalunya Central. Posteriorment i fins a principis del mes de juny, la gira passarà per les vegueries del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida, Pirineus i Aran i Girona.

Actualment, el projecte AINA compta amb diverses variants dialectals: el català central, que supera el 75% de les veus enregistrades, el balear (1%), el nord-occidental (1%), el septentrional (3%) i el valencià (5%). Aconseguir incrementar aquests percentatges dialenctals minoritaris és l’objectiu principal de la gira.

FER UN COMENTARI