El ple de l’Ajuntament de Vilanova ha aprovat, aquest dilluns passat, l’obertura del procés per contractar la implementació del nou model de recollida d’escombraries de la ciutat. La importància d’aquest tràmit recau en el fet que la capital del Garraf canviarà de dalt a baix el sistema de gestió dels residus apostant pel model de recollida de porta a porta, el qual preveu implementar a partir del 2022.

El nou contracte surt a licitació distribuït en diferents lots i amb un import total de 7 milions d’euros. La regidora d’Espai públic i Medi ambient, Marta Jofra, va subratllar que el nou sistema de gestió de residus suposarà un esforç econòmic per l’Ajuntament però que serà un salt gegant per la ciutat: “Som molt conscients que revertir la situació actual és urgent i l’acció més important que podem fer des del govern és millorar la gestió”.

La implantació del nou sistema de gestió de residus es farà en tres fases i per barris i permetrà crear, segons l’Ajuntament, nous llocs de treball i facilitar la inserció de col·lectius vulnerables: “Es doblaran el nombre actual de treballadors del servei. Dels 56 llocs de treball fixos, 13 seran de Centres Especials de Treball i d’empreses d’inserció social”.

Sistema de control del servei

Un dels punts que inclou la licitació és la incorporació de diverses clàusules per garantir que el contracte es compleix: “per primera vegada en la història de l’Ajuntament de Vilanova es fa un contracte amb sistemes de control i certificació prèvia abans de pagar. L’Ajuntament només pagarà serveis que s’hagin fet correctament”, indicava Jofra.

L’aprovació de la sortida a licitació del nou contracte de recollida i gestió de residus de Vilanova va comptar amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, CUP i Junts), mentre que tota l’oposició va votar-hi en contra. PSC, Som VNG i Ciudadanos van coincidir en assenyalar el sobrecost que el nou sistema de recollida porta a porta tindrà i en preguntar al govern la manera com pensa assumir-lo. Tots tres partits van referir-se a l’informe de l’interventor, en el qual s’assenyala que el nou sistema generarà el 2022 1 milió d’euros de dèficit i apunta com a opcions per fer-hi front l’increment de la taxa de recollida d’escombraries o bé la retallada d’algun altre servei.

La regidora de Som VNG, Ester Franco, va lamentar-se que, tot i que el porta a porta és una bona opció, no s’hagi optat per municipalitzar el servei: “la proposta govern és un desgavell logístic i econòmic, per culpa de la seva tossuderia i ineficàcia la ciutadania patirà i es posarà en contra d’una mesura que en realitat hauria de ser positiva”. En la mateixa línia, la regidora de Ciudadanos, Erika Quintero, va indicar que “el porta a porta no ens el podem permetre avui dia, per més bones intencions que tinguem. S’està hipotecant als ciutadans per l’obcecació d’un partit polític”, va etzibar. Finalment, el socialista Gerard Llobet, va criticar la manca de consens i la poca informació que el govern ha facilitat a l’oposició i a la ciutadania “sobretot quan se’ls demana obligacions” i va manifestar els seus dubtes que el porta a porta pugui funcionar en una ciutat gran com Vilanova i la Geltrú.

 

FER UN COMENTARI