El Vinseum ha tancat el 2016 registrant un total de 29.616 usuaris, englobant-hi tant els visitants a les exposicions com els assistents a les activitats culturals organitzades. Es tracta d’una xifra similar a la del 2015, any en què es va experimentar un increment de públic del 25%.

Les activitats culturals són les que han mobilitzat un major nombre de persones. Un total de 14.039, 3.000 més respecte el 2015. L’exposició estable va ser visitada per 8.569 persones i les sis mostres temporals, quatre de les quals de producció pròpia, van atraure 7.000 persones, 800 més que l’any anterior. També és rellevant l’increment del públic escolar, que ha augmentat un 75% i que ja arriba als 1.800 alumnes. Recuperar aquest col·lectiu és un dels reptes que s’ha fixat l’equipament. I és que es tracta del públic del futur.

Sobre la procedència, un 37% dels visitants són del Penedès Garraf, un 40% de la resta de Catalunya, un 6% de l’estat espanyol i un 17% de països estrangers, principalment de França (17%), Anglaterra (11%) i Alemanya (9%).

Proposta cultural pel 2017

Aquestes dades es van donar a conèixer dimarts, durant l’acte de balanç que cada any fa l’equipament i que serveix també per presentar la proposta cultural per la nova temporada. En destaquen les tres exposicions temporals programades: Abans de la vinya, que presenta part dels materials arqueològics de més de 500 jaciments dipositats a Vinseum; Els paisatges a taula, una coproducció de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya centrada en la cuina del nostre país i la gran diversitat geogràfica del territori; i 40 Hectàrees, una exposició dedicada a la vida del pagès a través d’audiovisuals realitzats pel cineasta Pep Puig.

Altes propostes interessants seran el cicle “Convidades a mirar”, a càrrec de dones vinculades professionalment amb el museu i l’exposició permanent, l’activitat “Els 1001 vins i més”, on professionals de la literatura i de l’enologia generaran converses creuades entre els dos mons; i el cicle “Si una nit obríssim el museu…”, en el marc del qual l’exposició permanent obrirà les seves portes quatre nits a l’any per proposar un moment d’intimitat amb un convidat especial. Alguns dels noms que ja s’han donat a conèixer són l’actriu Neus Ballbé, vinculada al Club Súper 3, que el 28 de gener oferirà una activitat als visitants més joves (de 6 a 14 anys), i  l’antropòleg i expert en drogues Josep M. Fericgla, que el 2 de maig ens parlarà de l’efecte del vi en els nostres viatges dionisíacs.

Acabaran de completar la programació les sessions de tast, les sortides a altres DO catalanes i les activitats dirigides al públic escolar. Entre aquestes darreres enguany es vol posar l’èmfasi a la vinya del Vinseum, ubicada a la zona esportiva, que es vol convertir en un laboratori de proves per a poder conèixer de més a prop el cicle de la planta i les diferents tasques del camp.

FER UN COMENTARI