Què t’aporta menjar verdures fresques?

0
709

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Aquest dimecres passat, 16 de juny, es va celebrar el Dia Mundial de les Verdures Fresques; una data per recordar la importància de consumir aquests aliments en la seva forma fresca i els nombrosos beneficis que aporten per a la salut. Segons l’OMS, s’han de consumir com a mínim dues racions de vegetals al dia i una d’aquestes ha de ser fresca, per garantir que no perdin els seus valors nutricionals. I és que la cocció de les verdures fa que part de les vitamines, com per exemple les dels grups B i C, i els minerals es transfereixin a l’aigua de cocció. A més, la quantitat d’aigua que utilitzem també pot afectar en la pèrdua de vitamines i minerals: com més quantitat d’aigua utilitzem en la
cocció, més vitamines i minerals perdem. Per això, una bona alternativa són les coccions al vapor. Un excés de temperatura també pot fer disminuir el contingut de determinades vitamines.

D’altra banda, la preparació en forma de liquats, tot i ser una bona opció com a beguda refrescant, no podem considerar-la com a ració de verdura fresca, ja que aquesta tècnica fa que es perdi la fibra que tenia en el seu origen.

No només és important menjar verdures en la seva forma fresca, sinó també consumir-ne de diversos colors i formes per assegurar una gran varietat de fotoquímics, uns fabulosos components que proporcionen a les verdures els colors, les olors i els gustos i que són la clau per a les nostres cèl·lules perquè les protegeixen d’un envelliment accelerat.

Per aconseguir l’objectiu de menjar dues racions al dia, podem incorporar les verdures com a plat únic o bé com a guarnició, però també podem menjar-les com a snack, en forma de bastonets de pastanaga o api, i com a farcit de l’entrepà (uns tomàquets o fulles d’enciam).

Quins beneficis t’aporten les verdures?
Pel que fa als nutrients i les propietats, les verdures aporten un alt contingut en aigua que fa que el seu valor calòric sigui baix. Per exemple, 100 g de tomàquet fresc tenen només 90 kcal. Tanmateix, tenen una important quantitat de fibra, un component que, tot i que
no podem digerir, té un paper clau en la nostra salut perquè augmenta la sensació de sacietat, evitant així una ingesta massiva d’aliments, i ajuda a mantenir la microbiota
intestinal, prevenint patologies com el restrenyiment. També són una font excel·lent de vitamines i minerals, indispensables per al desenvolupament i funcionament normal de l’organisme.

FER UN COMENTARI