El col·lectiu ecologista Bosc Verd denuncia l’existència d’un abocador il·legal de residus orgànics (fruita, verdura i altres aliments) en uns terrenys molt propers a la masia de Can Mata d’Abelló, al terme municipal de Gelida, on el Grup Ametller vol implantar el projecte Agroparc. Es tracta, segons els ecologistes, d’“un forat de dimensions importants, fet directament al sòl, sense cap mena de senyalització i on l’accés no està tancat, de manera que està a l’abast de la gent que hi passa pel costat tot passejant”.

Bosc Verd denuncia que “no es tracta de cap procés de compostatge, ja que els aliments llençats no reben cap tractament ni estan barrejats amb cap matèria estructurant que faciliti el procés de compostatge, ans al contrari. La quantitat d’aliments llençats és important i hi són abocats a l’engròs”. “Aquests residus caldria portar-los a una planta de compostatge”, sentencia.

Els ecologistes també alerten que al costat de l’abocador hi ha una bassa que recull els lixiviats, els residus en forma de líquid que s’originen a partir dels aliments sòlids i que són molt contaminants. “No té cap mena de protecció i filtra directament a la font de Can Mata i a la riera de la Rierussa, qualificada com a refugi de pesca pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat”.

Des del Bosc Verd afirmen que aquestes pràctiques són il·legals, motiu pel qual les han denunciat a l’Àrea Central de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra, a l’Ajuntament de Gelida, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i als Agents Rurals de l’Alt Penedès, dependents del Departament d’Agricultura i Pesca.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI