Com reduir el consum de sal

0
135

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Coincidint amb el Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, que es va celebrar aquest dimarts
17 de maig passat, és important recordar que aquesta malaltia afecta més d’un 30% de la població adulta a escala mundial i és el principal factor de risc cardiovascular (malalties coronàries, malalties cerebrovasculars) i també de malalties cròniques renals, insuficiència cardíaca i demències.

És per aquest motiu que cal reafirmar la importància de fer controls periòdics de la pressió arterial i promoure uns hàbits de vida saludables que ajudin a prevenir aquesta malaltia i controlar-la. I és que la majoria de factors de risc de patir hipertensió arterial estan relacionats amb els hàbits de vida.

En aquest sentit, portar una alimentació saludable, fer activitat física, evitar el consum de tabac i evitar l’estrès és molt important. L’alimentació s’ha de basar, principalment, en aliments d’origen vegetal com les fruites i les hortalisses, els llegums, els cereals integrals, la fruita seca i les llavors, i un consum moderat d’aliments d’origen animal i utilitzar com a font de greix principal l’oli d’oliva verge. A més a més, és fonamental reduir el consum de sal, principal causa de la hipertensió arterial. Com recorda l’OMS, es recomana que la ingesta màxima de sal diària sigui de 5 g (aproximadament 2 g de sodi). Tot i això, la realitat és una altra, ja que actualment el consum de la població espanyola està en una mitjana de 10 g de sal al dia.

Com no sobrepassar la quantitat de sal recomanada?

La millor manera de no superar la quantitat de sal recomanada és basar la dieta en aliments frescos i reduir el consum d’aliments processats, en el cas de consumir-ne ha de ser de forma ocasional, i cal llegir bé les etiquetes i escollir els que contenen menys sal.

D’altra banda, una bona alternativa a la sal són les espècies i les herbes aromàtiques, com per exemple l’all en pols per condimentar el peix, el comí per a les cremes de verdures, el coriandre i el julivert per a les amanides, el llorer per potenciar el gust dels guisats, el romaní per al pollastre, entre altres com el pebre vermell o negre, l’orenga, el fonoll i la farigola.

FER UN COMENTARI