Els greixos són una peça clau en la nostra alimentació

0
363

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen 

La paraula greix ha tingut en moltes ocasions una connotació negativa, o bé perquè s’ha relacionat amb un excés de pes o bé amb algunes malalties cardiovasculars. En les darreres dècades s’ha descobert que hi ha greixos més implicats que altres en determinades malalties i fins i tot n’hi ha que tenen un efecte protector en la nostra salut.

I és que els greixos són una peça clau en la nostra alimentació, no només perquè són una font d’energia, sinó que també juguen un paper molt rellevant en el nostre organisme. Entre les seves funcions destaquen:

– Mantenen la integritat de les cèl·lules
– Participen en l’activitat del sistema immunològic
– Són imprescindibles per poder absorbir les vitamines A, D, E i K

És per tot això, que els greixos no els hem d’eliminar de la nostra dieta, però sí que s’han de consumir en les quantitats adequades.

Els greixos presents en els aliments estan formats per:

Greixos saturats, relacionats amb patologies cardiovasculars si se n’abusa. Els trobem en aliments com: la mantega, les carns processades, els embotits o l’oli de coco.

Greixos insaturats, que tenen un paper protector i, fins i tot, alguns són essencials, és a dir, que són necessaris per a un correcte funcionament de l’organisme i que nosaltres no podem sintetitzar. Aquest els podem dividir en:

– Monoinsaturats: com l’oli d’oliva.
– Poliinsaturats: com l’oli de gira-sol, l’oli de soja, la fruita seca, el peix i també els llegums.

Greixos trans o hidrogenats: són greixos que trobem de forma afegida en molts aliments, tenen un paper negatiu en la salut i estan relacionats en determinades patologies cardiovasculars.

Amb tot, per poder potenciar el consum de greixos saludables es recomana menjar:

• Fruita seca: entre 3 i 7 racions a la setmana (1 ració és 30 g aproximadament).
• Oli d’oliva verge: per amanir i cuinar.
• Llegums: entre 3 i 4 vegades a la setmana
• Peix: entre 2 i 3 vegades a la setmana i com a mínim un cop ha de ser peix blau

Per contra, per no excedir-se en el consum de greix saturat, es recomana:
• Carn: entre 3 i 4 vegades a la setmana (màxim dues vegades a la setmana carn
vermella).
• Evitar o fer un consum ocasional de brioixeria, mantegues, embotits o carns
processades.

FER UN COMENTARI