La carbassa i el moniato, font d’antioxidants i vitamina A

0
354

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen 

Cada estació té els seus colors i la tardor ens proporciona colors grocs, ataronjats marrons, els mateixos colors que algunes hortalisses i tubercles en aquesta estació, com són la carbassa i el moniato.

La carbassa és una hortalissa que podem trobar tot l’any, però a casa nostra és una hortalissa de temporada i en podem gaudir aquest mes i, per tant, ara és un bon moment per consumir-la. Tot i que hi ha una gran varietat de carbasses, el seu valor nutricional és molt semblant i únicament es diferencien per la forma, la dimensió, el color i les llavors.

Des d’un punt de vista nutricional, la carbassa té un valor calòric molt baix (32 Kcal/100 g) i, en canvi, és una gran font de carotens que tenen un paper molt important en la protecció de les cèl·lules davant l’envelliment, gràcies al seu poder antioxidant. Els antioxidants milloren la salut cerebrovascular, cardiovascular i prevenen determinades malalties com l’obesitat, la diabetis o determinats tipus de càncer. A més, la carbassa aporta vitamina A, clau per a un bon estat de la pell i la vista.

Aquesta hortalissa té també un alt contingut en fibra, aproximadament 3 g per 100 g, cosa que t’ajuda a mantenir una bona salut intestinal, tant pel que fa al teu trànsit com al manteniment de la microbiota.

Un altre dels protagonistes típics de la tardor és el moniato. Es tracta d’un tubercle i, per tant, forma part del grup dels farinacis o carbohidrats, que t’aporta una gran varietat de nutrients, superiors als que t’aporta la patata. Tot i tenir més carbohidrats que la patata, el fet que tingui un alt contingut en fibra fa d’aquest tubercle una opció molt bona per a dietes hipocalòriques, és a dir, baixes en calories. De la mateixa manera que la carbassa, el moniato és també una font de carotens i, per tant, d’antioxidants i vitamina A.

Totes aquestes virtuts fan que la carbassa i el moniato siguin ideals per a totes les edats. Pel que fa al seu consum, es recomanen dues racions d’hortalisses al dia (entre 150-200 g) i una ració de farinacis (per exemple un moniato d’uns 150 g) per al dinar i un altre per al sopar.

FER UN COMENTARI