Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen
La pinya, juntament amb altres fruites tropicals i exòtiques, és una de les més famoses per Nadal. Si bé és cert que avui dia podem menjar pinya durant qualsevol època de l’any, antigament es considerava una fruita luxosa, només a l’abast d’algunes persones. Originària de Sud-amèrica, es va fer molt famosa entre les reialeses europees, cosa que, sumada al cost del seu transport i a la seva fragilitat, va fer que es convertís en un bé de luxe. Per aquest motiu era una fruita que només es podien permetre alguns i, en conseqüència, només es gaudia en els dies més assenyalats i especials com, per exemple, Nadal.
Pel que fa als seus beneficis, la pinya destaca perquè ajuda a fer la digestió després de menjars copiosos i abundants.
• Conté bromelina: es tracta d’un enzim que augmenta la capacitat de digerir les proteïnes i ajuda a reduir les inflamacions. Així doncs, aquesta fruita és una gran aliada en aquells dies que mengem una mica de més com, per exemple, durant les festes nadalenques. Així mateix, la bromelina també és diürètica, és a dir, ajuda a eliminar líquids.
• Font de vitamina C: es tracta d’un potent antioxidant que evita l’envelliment de les cèl·lules.
• Font de vitamina B: clau per ajudar el teu sistema nerviós.
• Conté una quantitat important de iode: indispensable per al bon funcionament de l’organisme.
• Font de potassi: t’ajuda a reduir la pressió arterial i millora la salut cardíaca.
Finalment, has de saber que la pinya en conserva és una altra forma bastant habitual de consumir aquesta fruita. Aquest processament manté algunes de les vitamines i minerals que conté, però fa que perdi part de la bromelina, que es degrada amb facilitat i, a més, resulta més calòrica perquè es conserva en almívar, una solució ensucrada. Així que ja ho saps, sempre que puguis, aposta per la pinya fresca.