L’empresa cavista Pere Canals SL sembla disposada a tirar endavant de totes totes la construcció d’un celler-magatzem i un edifici annex per acollir una sala de tast al paratge del camí del Sot (Subirats). Al juliol l’ajuntament del municipi li va fer aturar les obres i va obrir-li un expedient perquè l’edifici que estava construint no s’avenia amb el projecte d’obra presentat i aprovat per la Comissió Territorial d’Urbanisme. Segons el projecte inicial, el celler-magatzem havia d’estar pràcticament soterrat, però el que es va començar a construir és un edifici visible des de gairebé tots els punts. L’empresa ho justifica al·legant problemes d’estabilitat de la roca que van obligar a desplaçar l’edifici uns metres de l’emplaçament previst inicialment.

Nou projecte a aprovació

A petició de l’Ajuntament, l’empresa ha presentat recentment un nou projecte que s’ha fet arribar a la Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès per a la seva aprovació. El que denuncia  Alternativa Subirats-CUP (partit que al juliol va alertar l’Ajuntament que les obres que Pere Canals SL estava fent no s’adeien al que s’havia aprovat)  és que el nou projecte presentat no presenta cap canvi substancial de forma i volum respecte el que ja està construït: “el nou projecte de celler intenta tapar alguns dels dèficits d’integració de l’edifici a mig construir i sense acabar de resoldre els problemes que ha generat d’impacte visual”. Per tant, segons la CUP, en cas que la Comissió de Territori del Penedès aprovi el projecte, s’haurà legalitzat “un búnker mal dissimulat, fora de proporcions amb l’entorn i sense possibilitat d’integració en el paisatge”.

Des de la formació anticapitalista  pensen que hi ha motius i arguments per no legalitzar aquesta construcció i que fer-ho “seria un mal precedent perquè quan una obra no és legalitzable s’ha de poder derruir i restituir l’entorn”, però temen que la Comissió l’aprovi perquè “no és el mateix decidir sobre qualsevol canvi quan no hi ha cap edifici construït que en la situació actual”. És per això que des d’Alternativa Subirats-CUP  es demana la “màxima transparència i valentia en la solució d’aquest problema, posant l’ètica, el territori i el bé comú per davant dels interessos particulars” i insisteixen en no haver “d’acceptar la dèria d’un empresari de construir un celler on no tocava”.

Pels cupaires, la millor forma de restituir la legalitat és retirar la nau construïda, restituir els terrenys en la mesura del possible i repensar el projecte des del principi sota la base d’un reglament més clar i definit sobre la construcció de cellers en sòl no urbanitzable.

FER UN COMENTARI