És la joia del cava. Turó d’en Mota 2005, de les caves Recaredo, ha rebut la millor puntuació d’un vi escumós en la guia americana The Wine Advocate (guia Parker). Una de les millors notícies que pot tenir el sector del cava, davant la crisi d’identitat que està patint. La mateixa guia adverteix la mala imatge que té la DO Cava, a causa dels seus baixos preus i productes mediocres. Atenció. Que un cava del Penedès com el Turó d’en Mota sigui valorat amb 95,5 ens demostra el potencial que té el territori. L’èxit d’un elaborador del Penedès hauria de ser l’èxit de tots els elaboradors que busquen l’excel·lència. Però les coses no s’acaben valorant així. De fet, resulta molt preocupant l’escàs ressò mediàtic que ha tingut en els mitjans de comunicació. Nació Digital va difondre la notícia. Poca cosa més. Al Penedès, aquesta notícia ha passat gairebé desapercebuda. És curiosa la manca de confiança i amor que tenim cap a nosaltres mateixos.

Turó d’en Mota 1999 es va comercialitzar per primer cop el 2008, amb un preu de 100 euros. Aquesta fita va suposar que altres marques optessin realment per l’excel·lència. La revolució estava feta. Turó d’en Mota és un somni.

Tot el Penedès podria ser un somni. El Penedès podria ser una referència mundial, si existís un gran grup d’elaboradors que vetllessin per aquests nivells d’exigència i treball. Al Penedès ja tenim un petit grup de cavistes que treballen per l’excel·lència. Recaredo, a part del Turó d’en Mota, elabora més somnis: Brut de Brut, Reserva Particular o Brut Nature Gran Reserva. Les caves Gramona també elaboren altres joies: Enoteca, Celler Batlle i III Lustros. Mestres també és una de les grans referències de l’excel·lència: Mas Via, Clos Damiana o Clos Nostre Senyor. Tampoc ens podem oblidar de les caves Raventós i Blanc, de l’Enoteca Manuel Raventós. També cal mencionar les caves Agustí Torelló i Mata, el seu Brut Gran Reserva o el seu emblemàtic Kripta. Sense oblidar les altres joies de les caves Llopart: Ex Vite o Leopardi. O del darrer premi Vinari de les caves Jaume Giró i Giró. Sense oblidar-nos de Juvé i Camps. Sense oblidar-nos d’altres elaboradors que busquen l’excel·lència: Torelló, Castell de Vilarnau, Pere Ventura, Loxarel, Castell de Sant Antoni, Rimarts o Bertha. De joies en tenim. Només cal valorar-les i degustar-les com si fossin un somni.

FER UN COMENTARI