Una microbiota intestinal rica i variada s’associa a una millor salut

0
445

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Sabies que com més rica i variada sigui la microbiota intestinal, millor ens trobarem?
La microbiota intestinal és el conjunt de microorganismes, és a dir bacteris, que habiten en el nostre intestí i que ens ajuden a protegir-nos de malalties i mantenir una bona salut.

Perquè aquesta sigui rica cal seguir una dieta variada i saludable a base de fruites, hortalisses i verdures, llegums i cereals integrals. Tot i això, tan important és la quantitat, com la varietat d’aquests aliments d’origen vegetal.

Un estudi recent ha conclòs que les persones que consumeixen més de trenta aliments d’origen vegetal –fruites, hortalisses, fruita seca, verdures, llegums, llavors, cereals integrals– a la setmana, respecte a les que no ho fan, tenen una microbiota intestinal més diversa.

Per tant, això vol dir que més varietat d’aliments d’origen vegetal és sinònim de més bacteris que tindrem a la nostra microbiota, més la cuidem i més bé ens trobarem. Per contra, una microbiota poc variada s’associa amb una probabilitat més gran de patir determinades malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer, entre altres.

Els colors de les fruites i verdures i les seves propietats nutricionals

Sabies que el color de la fruita i la verdura està relacionat amb les seves propietats nutricionals? És per això que, a més de menjar de forma variada, has d’omplir el teu plat de fruites i verdures de molts colors.

El color lila té propietats antioxidants, que ajuden a reduir el risc de patir càncer, accidents
cerebrovasculars i malalties cardíaques; el color vermell es relaciona amb els aliments que ajuden a disminuir el risc de patir càncer i millorar la salut cardiovascular; els aliments de color taronja o groc contenen betacarotens, que ajuden a la salut ocular; els aliments de color marró o blanc contenen fitoquímics, amb propietats antivirals i antibacterianes i potassi; i els aliments de color verd contenen fitoquímics, amb propietats anticancerígenes.

A més de mantenir una alimentació saludable i variada, existeixen altres factors que també influeixen en la salut de la teva microbiota intestinal: un bon descans, practicar exercici físic de manera moderada, tenir una bona salut mental i mantenir una bona hidratació amb aigua.

FER UN COMENTARI