El consum de crucíferes ajuda en la prevenció de determinats tipus de càncer

0
317

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen 

Les crucíferes o brassicàcies són una família de plantes en la qual trobem una gran varietat d’hortalisses com la col, les cols de Brussel·les, la coliflor, la col llombarda, la col arrissada o col kale, el bròcoli, el romanesco, els créixens, els naps, la ruca o els raves, amb moltes propietats saludables i amb un gran valor nutricional:

• Energia: el contingut energètic de totes elles és baix, entre 50 i 85 kcal/100 g. Les cols de Brussel·les són les que menys calories tenen.

• Fibra: el seu contingut en fibra està entre 3 i 4 g/100 g, i les cols de Brussel·les són, novament, les que més contingut tenen.
• Vitamina C: la majoria de les cols aporten al voltant dels 100 mg/100 g d’aquesta vitamina. Per poder aprofitar-la al màxim, és important triar coccions amb poca aigua (vapor, forn o microones) i poc temps.

• Vitamina B9 o folat: aquesta vitamina juga un paper clau no només en la prevenció dels defectes en el tub neural com és l’espina bífida, sinó també en la prevenció de patologies cardiovasculars.

• Vitamina K: aquesta és una vitamina involucrada en els processos de coagulació de la sang.

• Carotenoides o provitamina A: juntament amb la vitamina C i la vitamina E, aquests micronutrients contribueixen a protegir les cèl·lules dels danys oxidatius.

L’interès d’aquestes hortalisses també se centra en el paper que tenen en la prevenció de determinades patologies com són alguns tipus de càncer. I és que les brassicàcies són riques en uns compostos químics que es coneixen amb el nom de glucosilats i que contenen sofre, responsables de l’olor característica quan les cuinem. En el moment en què ingerim aquestes hortalisses, aquests components es transformem en altres que, segons algunes investigacions, han demostrat tenir un efecte protector en determinats tipus de càncer; sempre en el marc d’una dieta saludable.

D’altra banda, la ingesta d’aquest grup d’hortalisses s’associa, sovint, amb l’aparició de gasos, però que no són nocius per a la salut. Aquest efecte es deu a la fibra que tenen i el contingut en sofre. Els pots evitar consumint petites quantitats d’aquestes hortalisses i combinar-les amb altres que no siguin tan flatulentes, mastegant-les bé i, si és necessari, recorrent a alguna infusió digestiva.

FER UN COMENTARI